Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sections

Sou a: Inici / La Casa de la Vall / Interior

Vistes a l’interior

Vistes a l’interior

Planta baixa

La planta baixa disposa a l’entrada d’elements de mobiliari tradicional i d’un paviment amb un disseny inspirat en els motius decoratius en la fusta. És el lloc per descobrir com es va transformar l’antic espai de l’entrada en la seu de la justícia i la sala, impressionant, del Tribunal de Corts, o tribunal penal.

PLANTA PRINCIPAL

La sala dels passos perduts està destinada a diverses activitats parlamentàries. Hi podem veure pintures murals, situades abans a una habitació lateral, -avui el despatx del síndic general-, que representen el cicle de la Passió de Jesucrist.

La cuina, al costat nord de la casa, té un veritable i sorprenent foc a terra. Ens podem fer una idea de com era la gastronomia, de com s’organitzaven les jornades polítiques dels segles XVIII i XIX i el perquè dels abillaments tradicionals.    

La sala de sessions és el punt neuràlgic de l’edifici on es copsa la presència de la voluntat centenària de la identitat andorrana. Les sessions començaven a toc de campana, que les  reformes de 1962 van conservar. En aquesta data es va construir l’hemicicle presidit pel síndic general i pel subsíndic general. Els retrats dels coprínceps, el bisbe d’Urgell i el president de la República francesa, ocupen un lloc ben visible.

Al llarg de dos segles i mig, la sala va tenir també la funció d’arxiu i de capella.

L’armari de les set claus, un dels símbols del Consell General, havia guardat la documentació de la institució.

A l’extrem oposat de la presidència, hi ha una capella que s’utilitzava antigament en dates determinades.

En aquesta mateixa planta, hi ha el despatx oficial del síndic general destinat a activitats protocol·làries i que no es visita. Quan es va construir la casa, s’hi va pintar el cicle de la Passió de Jesucrist que ara és a la sala dels passos perduts. A final del segle XIX i inici del XX està documentat que era l’escola d’Andorra la Vella.  

CAP DE CASA

Era el cap de casa i es va utilitzar en els segles XVIII i XIX com a dormitori dels consellers generals. Després es va destinar a usos diversos i actualment és un espai polivalent.

 

Articles i curiositats

La Casa de la Vall vista pels viatgers